Продължете към съдържанието

ВЪНШНИ РОЛЕТНИ ЩОРИ, РЕШЕНИЕ КОЕТО СИ СТРУВА ДА СЕ ОБМИСЛИ!

ВЪНШНО ЗАСЕНЧВАНЕ НА ДОМА

Когато говорим за външно засенчване на дома в повечето случаи се сещаме за капаци за прозорците, сенник или външни щори (ролетни или ламелни). Всеки един вид продукт за външно засенчване си има своите предимства и недостатъци, в настоящата статия ще ви запознаем с основните характеристики на най-широко използваният от тях, а именно външните ролетни щори.

За разлика от сенника,  външните ролетни щори намират приложение както през лятото, така и през зимата. Различните модели сенници могат да се използват за засенчване на балкони, тераси или прозорци, но те ни осигуряват комфортна сянка в горещите летни дни и частично контролиране на топлината вътре в дома.

В сравнение с капаците за прозорци, външните ролетни щори изглеждат добре и на фасади които не са в средиземноморски стил. Капаците за прозорци са по-подходящи за къщи или сгради в ретро стил. За съвременната архитектура този прекрасен продукт за външно засенчване не винаги е правилното решение.

НАВАРРА ЩОРИ

ВИДОВЕ ВЪНШНИ ЩОРИ

Основните видове външни щори са два – външни ламелни и външни ролетни щори, вторите намират по-широко приложение, тъй като са финансово по-изгодни и имат повече предимства. Външните ролетни щори се изработват от алуминий, като на пазара може да се намери и вариант с PVC ламели (само ламелите са пластмасови), които в повечето случай са само в бял цвят. Алуминиевите ламели (за разлика от PVC ламелите, които са кухи) са запълнени с полиуретанова пяна, което им придава шумо- и топлоизолационни качества. Ламелите и кутиите са с различни размери. Размера на кутията зависи от височината на щората, а размера на ламела първо е въпрос на избор, но и зависи от размерите на щората, която сме решили да монтираме. Височина на ламелите при външните ролетни щори, които се предлагат на пазара са най-често 39 мм., 40 мм., 43 мм. и 52 мм. Масово използваните са с височина 39 мм. (Н39). Кутиите най-често са квадратни скосени на 45 градуса или едностранно заоблени. Цветовете на алуминиевите външни ролетни щори могат да са най-различни -бяло, кафяво, антрацит и различни имитации на дърво до всички цветове по RAL.

НАВАРРА ЩОРИ

Плътните ламели правят тези щори и много функционални когато говорим за ефективна топлоизолация. Когато ги пуснем през лятото спираме топлината отвън да не влиза вътре и запазваме комфортната температура в помещението. А пък през зимата задържат топлината вътре като отново ни помагат да контролираме температурата в дома. Тези им качества помагат да намалим разходите за отопление през зимата и за охлаждане през лятото, което ги прави много добро енергийно ефективно решение за всеки дом.

Един от недостатъците на външните ролетни щори е, че кутията закрива част от стъклото на прозореца, така че когато ги вдигнете до горе няма да можете да използвате 100% от светлината на прозореца. Друг недостатък е факта, че за да използвате пълната енергийна ефективност на щорите те трябва да са пуснати (освен ако не търсите максимално затъмнение за помещението, тогава пускането им не е недостатък).

Но както често разбираме „в живота пълно щастие няма“, винаги получаваме едно нещо за сметка на друго.

НАЧИНИ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ВЪНШНИТЕ РОЛЕТНИ ЩОРИ

НАВАРРА ЩОРИ

Външните ролетни щори могат да се управляват ръчно с помоща на ширит (обло или плоско въже) или автоматизирано с помоща на бутон или дистанционно.

 

НАВАРРА ЩОРИ

Ръчното управление е подходящо за щори с по-малки размери, но за по-големите и тежки щори препоръчително е да се спрете на външни ролетни щори с мотор.

Външните ролетни щори с мотор могат да са с жичен двигател с бутон или с безжичен двигател (вградена радио технология) с дистанционо или безжичен бутон.

Варианта с безжичен двигател има някои предимства пред този с жичен, основните сред тях са:

на първо място окабеляването е по-лесно;

на второ място можете да вдигате и сваляте щората от всяка точка на помещението (а дори и от съседното);

трето предимство, е че можете да добавите функцята „стоп при препядствие“, с която ще предпазите щората и мотора ако има предмет, който възпрепятства движението на щората;

друго предимство е възможноста за управление през телефона;

Може да се добави датчик за слънце или за температура.

Няма нужда да се притеснявате как ще вдигате щорите ако спре електрозахранването ако просто добавите в допълнение един UPS, с помоща на който можете приблизително до 8 пъти да отваряте/затваряте щорите или да използвате до 1 час без захранване.

МРЕЖИ ПРОТИВ НАСЕКОМИ И ВЪНШНИ РОЛЕТНИ ЩОРИ

Защитата от насекоми е не по-малко важен момент при вземането на различните решения за интериора и екстериора на дома. Ако вече сте решили да сложите външни ролетни щори, сега е момента да помислите и за комарниците. Важно е да се предвидят в този момент, тъй като мрежите се монтират между прозореца и щората. При вече монтирана щора е много по-трудно да се сложи комарник.

За прозорците с външни ролетни щори подходящи са ролетен комарник или плисе комарник, за балконската врата – плисе комарник.

НАВАРРА ЩОРИ