Продължете към съдържанието

ДЕКОРАТИВНИТЕ ВЪЗГЛАВНИЦИ – бижутата на вашата стая, които добавят цвят и стил в интериора

Как да променим декора бързо и лесно!?

Декоративните възглавниците са най-добрият аксесоар, те придават индивидуалност и могат да променят външния вид на стаята по бърз и лесен начин, без да се налага напълно да се правят преустройва. 

Те също така са завършващ щрих към едно пространство. Без внимателно подбрани аксесоари, една стая може да е безлична или недовършена. Правилно подбраните декоративните възглавници, създават комфортна и привлекателна атмосфера. 

Както цветът, така и формата трябва да бъдат внимателно съчетани в зависимост от стила, силуета, текстурата и нюансите на вашите мебели. 

В зависимост от атмосферата, която искате да създадете, може да има серия от различни размери и цветове. Голям, среден и малък размер ще създаде интересна и добре балансирана подредба на възглавниците, съчетана с плътни цветни материи. Твърде много модели обаче могат да доминират в интериора с което ще се постигне обратен ефект. 

Забавните възглавници са най-добрият начин да добавите закачлива нотка към вашата дизайнерска схема чрез игриви шарки и цветове. Те също могат да помогнат да се обединят всички останали елементи на стаята заедно.

Може да смесвате квадрати и правоъгълници заедно, като квадратните възглавници с най-голям размер ограждат краищата на дивана. Няколко възглавници трябва да са многоцветни и да действат като връзка за вашата цветна история – а останалата част могат да бъдат отделни примери за един или два от цветовете във вашата дизайнерска схема.

Като правило за около два метра диван между три и пет декоративни възглавници са достатъчни. Нечетният брой възглавници всъщност създава по-добро усещане за баланс и повече интерес от четния брой.

Декоративните възглавниците предлагат лесен начин да бъдете креативни, забавни и да експериментирате със смел елемент, който иначе не бихте могли да включите в интериора си. Например те са  чудесен начин за сезонно актуализиране на интериора.

декоративни възглавници

Има няколко принципа, които трябва да имате предвид, когато избирате декоративните възглавници:

Изберете една цветова гама и не се отклонявайте от нея. Ще получите най-голямо въздействие, ако всичките ви възглавници са или в една и съща цветова гама, или в двойка взаимно допълващи се цветове.

Докато се придвижвате към вътрешността на дивана, възглавниците трябва да стават по-малки. Визуално най-големите ви възглавници трябва да са в далечните ъгли, а по-малките трябва да са от вътрешната страна. Но също така за удобство е най-разумно да добавите големите възглавници отстрани, където няма да е необходимо да ги премествате, а малките в центъра, така няма да се чувствате сякаш сте седнали на ръба на дивана, защото възглавниците заемат цялото пространство!

Макар и декоративни, възглавниците наистина имат за цел да добавят комфорт към вашите мебели, така че не прекалявайте! 

Когато комбинирате различни тъкани в един и същи цвят, просто се запитайте „балансира ли този модел този модел?“

Дори ако искате да запазите неутралната си цветова палитра, пак ще ви трябват няколко възглавници, за да внесете текстура и шарка във вашето пространство.

Ако харесвате цвета, но искате група възглавници, които не са твърде ярки, опитайте да изберете декоративни възглавници в цветове, които са един до друг на цветното колело, или аналогични цветове. Това са цветове, които имат много общо, но са различни, което прави една цветова палитра „по-тиха“ и „полирана“.

Ако искате да вдъхнете нов живот на вашето пространство с много малко усилия, използвайте няколко възглавници в ярък цвят.

декоративни възглавници
декоративни възглавници

Идеи за домашен декор

Декорирането на дивана може да е забавно! Лесно е да намерите идеалната възглавница за вашето пространство. Уникалната подредена на възглавниците за декорация, различните форми и цветове могат да помогнат за оживяване дори на най-скучните стаи и да създадат привлекателна атмосфера. 

Един цвят по много начини ....

За този дизайн можете да изберете един основен цвят, но той се използва по много различни начини, като плътността, шарката и малките ивици като акцент. Той добавя уникален външен вид, когато включва цвета по ваш избор, без да правите дизайна да изглежда прекалено еднороден, можете да промените цялостния облик на вашия хол.

декоративни възглавници

Персонализирайте вашия диван

Контрастни цветове

Избирането на „силни“ цветове за вашите декоративни възглавници няма да изглежда не на място, ако е направено правилно и това е отличен начин да привлечете погледа. Изберете ярко тюркоазен, оранжев или жълт цвят на възглавницата и обвържете цвета в 3 или 4 дизайна на възглавници, които контрастират с вашите мебели.

декоративни възглавници

Смесване и съчетаване на модели

Смесването и съчетаването на възглавниците за декорация е една от значимите тенденции в интериорния дизайн. Ключът е да изберете основния цвят и след това да изберете правилната комбинация. Един модел, който използва този основен цвят и комплект от един или два модела които използват контрастни флорални шарки, точки или дизайнерска възглавница, използващи една и съща цветова тема.

Размера и формата са от значение

Не се страхувайте да смесвате и съчетавате различни размери и форми за големи и пухкави възглавници, стига да не заемат целия диван. Целта е да направите дивана привлекателен, а не тесен без място за сядане.

декоративни възглавници

Комбинация от неутрални цветове с акцентиран цвят

Комбинирайте декоративни възглавници в неутрално сиво, бежово или златисто с ярък оранжев или жълт цвят. Ако не искате да използвате прекалено смели цветове, това е идеалният начин да добавите допълнителен цвят, без силен контраст.

декоративни възглавници

Лично докосване на модата

Оптимизирайте за семейството и живота в рамките на вашия дизайн с персонализирани фото възглавници. Създайте автентичен външен вид като използвате декоративни възглавници с черно-бели семейни снимки или с шеговити надписи. Този вид лично докосване е тенденция и може да бъде фокусна точка, когато гостът пристигне да посети дома ви.

Нека да поговорим и за пълнежите ...

декоративни възглавници
декоративни възглавници

Добре, след всички тези приказки за цветове и шарки, време е да стигнете до по-малко вълнуващите детайли … като пълнежите. Подобно на пълнежа във вашия диван, това, което е отвътре, е също толкова важно, колкото и отвън, дори и за възглавниците. Те имат за цел да донесат допълнителен комфорт, ето защо е необходимо да изберем и най – удобния, но и добре изглеждащ пълнеж. Тук трябва да си отговорите на няколко основени въпроса, а именно колко мека, колко плътна и колко висока да е декоративната възглавница, която ще е най-удобна за вас?