Продължете към съдържанието

ИЗБОР НА ВХОДНАТА ВРАТА

Входната врата е лицето на всяка къща, тя е първото нещо което виждат посетителите на дома, според древната източна практика „фън шуй“ тя отделя дома ни от външния свят, филтрира лошата енергия, идваща отвън и привлича позитивна енергия (чи). Във  „фън шуй“ входа на дома се нарича „устата на чи„, ето защо избора й е от съществено значение, както всички други детайли от интериора и екстериора.

ВИЗИЯ

Факт е, че всяка къщата посреща гостите и стопаните си през входната врата, така че важно е тя да олицетворява вътрешността на дом.

Всеки човек първо избира по външният вид, тъй като по него винаги се определя първото впечатление.

Входната врата може да е стилна с малко цветове и фрезовки, но може да е също толкова красива и когато вида й е по-екстравагантен, така че вие решавате как ще изглежда вашата.

Визията на входната вратата е много важна част от избора на нова врата. Трябва да изберем подходящ цвят, да решим дали искаме врата в няколко цвята или само в един, също така да изберем модел с повече или по-малко фрезовки или декорации, в какви форми и разположения да са те и т.н.

Външният вид на входната трябва да е подходящ, както за интериора, така и за екстериора. На пазара днес има огромен избор от дизайни, така че просто трябва да изберете тази, която е сякъш създадена за вашия дом.

Тук е момента когато трябва да проверите дали касата на врата е с вгаден праг или е само с „Г-образна“ лайсна и е необходимо допълнително да се изгажда праг.

И така, след като вече сме избрали визията стигаме до следващите стъпки – сигурност и изолация на вратата, т.е. време е да изберем каква да е отвътре.

СИГУРНОСТ

При избора на входна врата визията е едно от решенията, които трябва да обмислим, друг детайл е сигурността. Защото всеки иска да защити дома си, нали така?

Когато избираме входната врата трябва да се запознаем със заключващата система на вратата, която сме избрали, тъй като това ни дава спокойствието, че сме защититли дома си и всички обитатели в него. Факт е, че не можем се да защитим на 100%, но е важно да сме избрали входна врата с висока степен на сигурност. 

Някои от основните елементи при заключването на входните врати за които трябва да се информираме са:  брой заключващи системи (основна и допълнителни), има ли пасивни шипове и колко на брой са те, има ли бронировка на патроните … и др.

Всички врати имат основна заключваща система, но някои имат и допълнителна такава, т.е. имате две независими заключвания за по-голяма сигурност, Най-широко предлаганите заключвания са с три активни шипа. Някои модели врати от предлаганите на пазара имат и т.н. „резе“, което представлява допълнителна скрита ключалка само отвътрешната страна.

 

Пасивните шипове (най-често са шест наброй) се поставят на крилото, като при затворено положение на вратата влизат в касата с цел да го подсилят и да предотвратят изваждането му от рамката.

Друг важен елемент при сигурността са патроните. Освен какви са самите те, важно е да обърнем внимание дали имат капачка против разбиване и бронировка, които предотвратяват непозволено нахлуване в дома.

Трябва да се отбележи, че на пазара се предлагат различни дебелини на крилото според модела на касата (например масово дебелината на крилото е 70 мм., но има и 90 мм. и други размери според марката).

ИЗОЛАЦИЯ

                И така, освен визия и сигурност при избора на входна врата ни е важно да проучим пълнежа на крилото, защото шумо- и топлоизолацията са не по-малко значим детайл.

Повечето входни врати предлагани на пазара са с пълнеж от минерална вата или полистирен. Каква е разликата и кое е по-доброто в избора?

Полистиренът  е полимер произвеждан на основата на петрола, има два вида – експандиран полистирен (EPS), т.н. стиропор и екструдираният полистирен (XPS), известен още като фибран.

Входните врати с изолация от стиропор (експандиран полистирен) са с по-ниски шумо- и топлоизолационни свойства. Полистиренът при намокряне губи своите качества. Въпреки своите недостатъци полистиренът е подходящ избор, тъй като е има и своите предимства – по-евтин вариант е, като материал е по-лек и предвид начина му на производство въздушните мехурчета в него са добър изолатор. Ако избирате входна врата за апартамент, без притеснения можете да изберете модел с пълнеж от полистирен.

Крилата на входните врати с пълнеж от минерална вата са по-масово разпространени, тъй като са с по-високи шумо-и топлоизолационни качества, също така този материал е пожароустойчив, въпреки че е по-тежък като материал.

Минералната вата също има две основни разновидности – каменна и стъклена. Предвид, че и двата вида се получават чрез обработката на естествени материали минералната вата е по-екологичен материал.

Входната врата е детайл, който има съществена и функционална характеристика за всеки дом, така че изборът й е не лека задача.

Можете да разгледате всички модели входни врати, които предлагаме и техните характери, сега вече ще ви е по-лесно да изберете най-подходящата входна врата за своя дом.