Продължете към съдържанието

Как да използваме теорията на цветовете в интериорa

пердета и щори от Наварра

ТЕОРИЯТА НА ЦВЕТОВЕТЕ Е НАУКА И ИЗКУСТВО

Тя включва изучаване на цветовете и как да ги използваме в хармония. Полезна е в дизайна защото помага да се избере най – подходящата цветова палитра за всеки дом.
Умелото използване на цветовете позволява да се създаде уникалност, комфорт и стил за всеки дом. Също така, обаче ако не изберем подходящите цветове и техните количества, може да получим обратния ефект. Ето защо според много дизайнери изборът на цвят и количеството му в дадена стая е определящо не по – малко от правилното му съчетаване с другите цветове в интериора. Някои цветове в дома не се сменят толкова често, така че е важно да се подберът  максимално правилно.  Успешното съчетаване на цветовете на различните повърхности и предмети в интериора ще ви помогне да постигнете хармония във всяка стая.

Настроението което носи цветът

Човекът възприема цветовете по уникален начин, редица външни фактори, като светлината, цветовете на съседните предмети и повърхности и др., влияят на начина по който виждаме даден цвят.

Всяка стая притежава свое собствено излъчване, тя трябва да характеризира тези които я обитават, техния собствен темперамент и стил. Цялостният интериор – боите, осветлението, тъканите, всичко има значение когато искаме да постигнем перфектния дизайн.
В така емоционалното ни ежедневие е много важно у дома основното настроение да е положително.
Някои цветове могат да окажат силно емоционално въздействие, ето защо правилното декориране на стаите е толкова важно.

дограма и щори Наварра

ЧЕРВЕН

Цвят, който излъчва множество емоции – СИЛА, РЕШИТЕЛНОСТ, СТРАСТ, ЖЕЛАНИЕ

Интериорният дизайнер Дена Маклафлин от „Sity Studios – San Francisco“ казва: “…ЧЕРВЕНОТО НИКОГА НЕ Е СКУЧНО …“. Това е акцентен цвят, който може да използвате за да направите излъчването на една стая по-топло. Червеното повишава енергията на помещението.  Ако искате да направите силно първо впечатление, използвайте ЧЕРВЕНО.

ОРАНЖЕВ

Цвят, който се свързва с РАДОСТ, ЕНТУСИАЗЪМ, КРЕАТИВНОСТ, РЕШИТЕЛНОСТ, УСПЕХ, ПРИВЛИЧАНЕ

Това е единствения цвят, който взема името си от обект – портокалът. Леатрис Айземан, експерт по цветовете в световно известният институт за цветове „PANTONE“, казва „…оранжевото постепенно се изкачва по стълбицата на потребителските предпочитания, така че оценката за цвета е по-висока…“. Подобно на червения цвят и оранжевият стимулира апетита. С добаяне на умерено количество от този цвят може да се постигне уютна и релаксираща атмосфера.

ЖЪЛТ

Цветът на слънцето. Представлява ЕНЕРГИЯ, РАДОСТ, ИНТЕЛЕКТ, ЩАСТИЕ, СВЕЖЕСТ

Трябва да се използва пестеливо, като акцент в интериора, не се преппоръчва да е основен цвят. Ярко жълтото предизвиква оптимистични чувства. Чудесно се комбинира с много цветове, стига да сте избрали правилния нюанс. PANTONE 13-0647 Illuminating (“оптимистично“ жълто) е избран за цвят на 2021 г. Според американския цветен институт жълтото е ярък, весел  и жизнен цвят.

ЛЮБОПИТЕН ФАКТ:

Всяка година световно известният институт за цветове „PANTONE“ избира цвят на годината, като през 2021 за втори път в историята си (вече повече от 20 години) избира комбинация от два цвята – PАNTONE 17-5104 Ultimate Grey + PANTONE 13-0647 Illuminating. В началото на декември 2020 г. американският институт обяви, че предвид нарастващата несигурност в световен мащаб, в момената хората имат нужда от силна енергия, яснота и надежда. И така „PANTONE“ представиха своята прогноза за световната модна тенденция в цветовете за 2021 във всички отрасли на индустрията. Като двойка PАNTONE 17-5104 Ultimate Grey + PANTONE 13-0647 Illuminating, подчертава как два различни елемента се обединяват за да се подкрепят един друг. PANTONE 13-0647 Illuminating е весел, искрящ, жизнен и изпълнен със слънчева енергия ЖЪЛТ цвят. PАNTONE 17-5104 Ultimate Grey е цвета на природните елементи излъчвайки спокойствие и сила.

Като успокояващ цвят зеленото може да се използва като основен цвят за дизайна на всяка стая. Различните нюанси на зеленото могат да предизвикат напълно различни чувства. Този цвят е толкова универсален, че може да украсите цялата стая със зеленина и да постигнете едновременно контраст и баланс в интериора.

ЗЕЛЕН

Цветът на природата! – Създава неповторимо усещане за СПОКОЙСТВИЕ, СИГУРНОСТ,СВЕЖЕСТ , ХАРМОНИЯ

Този цвят има успокояващ ефект и се счита за полезен за ума и тялото, когато се използва в дома или офиса. Този цвят в различните си нюанси може да се използва както като основен, така и като акцентиращ. Синьото можете да съчетавате с много както ярки, така и пастелни цветове. Синият цвят е подходящ за всички стаи (баня, кухня спалня, детска стая, хол), с него може да се постигне изключително цветен и уютен дизайн в интериора.

СИН

Синьото се свързва с ДОВЕРИЕ, ЛОЯЛНОСТ, МЪДРОСТ, УВЕРЕНОСТ, ИНТЕЛИГЕНТНОСТ

ЛИЛАВ

ДРАМАТИЧНО, БОГАТО, ИЗИСКАНО

С него можете да постигнете лукс и креативност във всяка дизайнерска схема. В последните години около 75 % от децата предпочитат лилавия цвят за своите стаи.  Цветът на лавандулата е успокояващ и отпускащ, което го прави изклчително подходящ за спалнята – пристан, в който да поглезим сетивата си.

РОЗОВ

Розовото представлява СЪСТРАДАНИЕ, ВЪЗПИТАНИЕ, ЛЮБОВ

В зависимост от оттенъка си този цвят може да направи една стая игрива, женствена и топла. Розовото е прекрасен цвят, който придава романтика в интериора. Въпреки неуспоримото си очарование той си остава „момичешки“ цвят и най – често се използва за детски стаи. Може да се използва като акцент добавящ блясък и комфорт в трапезарията.

ЧЕРЕН

УВЕРЕНОСТ, ЗАГАДЪЧНОСТ, ЕЛЕГАНТНОСТ

БЯЛ

МЪДРОСТ, ЧИСТОТА НЕВИННОСТ

дограма врати щори

Класификация на цветовете

 1. СПОРЕД ПРОИЗХОДА НА ЦВЕТА
 • Основни цветове – червен, жълт, син;
 • Вторични цветове, които се получават от смесването на два основни цвята – зелен, оранжев, лилав;
 • Третични цветове, които са резултат на смесването на един основен с един вторичен цвят – червено-оранжево, жълто-оранжево, жълто-зелено, синьо-зелено, синьо-виолетово, червено-виолетово.
дограма врати щори
 1. СПОРЕД „ТЕМПЕРАТУРНАТА“ ПАЛИТРА
 • Топли нюанси: червен, розов, оранжев, жълт;
 • Студени нюанси: син, индиго, лилав, зелен;
 • Неутрални цветове: черен, бял, сив, бежов, кафяв. Те обикновено се комбинират с по-ярки акцентни цветове, но могат да се използват и самостоятелно в дизайна. Впечатленията от неутралните цветове зависят повече от цветовете около тях.

Как да използваме цветовете в комбинация!?

Може би най – старото правило в интериорния дизайн е „60 – 30 – 10“, то разделя цветовата схема на проценти на използване на цветовете.  Какво представлява? – 60 % основен цвят; 30% вторичен цвят и 10% цвят на акцентите.

дограма и щори Наварра

ОСНОВЕН ЦВЯТ

Той трябва да представлява 60% от цвета използван в дизайна на вашата стая. Обикновено това включва цвета на стената, цвета на пода и на мебелите. Може да включва също и цвета на щорите и пердетата. Не е задължително всичко да е едноцветно, но основният цвят винаги трябва да е виден.

ВТОРИЧЕН ЦВЯТ

Вторичният цвят е 30% от вашата цветова схема на декора. Само с половината от наситеността на цветовете като основен цвят, вторичният цвят  не се конкурира за внимание в цялостния ви дизайн. Вместо това трябва да контрастира с основния цвят. Като различен цвят, вторичният цвят създава дълбочина и интерес към вашия декор.

ЦВЯТ НА АКЦЕНТИТЕ

Този цвят трябва да е една трета от вторичния цвят и една шеста от основния цвят. Целта му е да придаде по-голям интерес и контраст на вашата цветова схема. Трябва да се използва в целия декор, за да провлече окото по-дълбоко в дизайна на стаята.

Как да използваме цветното колело

Наварра ООД

В интериорния дизайн има някои основни правила, които трябва да знаете, когато използвате цветното колело.

Допълнителни цветове 

Това са цветове или нюанси, които са точно срещуположни един на друг на цветното колело, като синьо и оранжево или жълто и виолетово. Допълнителните цветове обикновено се използват като акцентни цветове в малки количества.

Триади

Триадите образуват триъгълник на цветното колело, като жълто, синьо и червено; или оранжево, зелено и виолетово. Тези цветове могат да се използват и като акцентни цветове, но те трябва да бъдат балансирани. Ако не, те могат да затрупат стаята.

Аналогови цветове

Това са групи от цветове, които са точно един до друг на цветното колело, като червено, оранжево и червено – оранжево.

Едноцветни цветове

Поддържайки го просто, това е използването само на един цвят, но в нюанси от тъмно до светло, като тъмно синьо до небесно синьо.

Хладни и топли цветове

Студените и топли цветове обикновено се използват, за да създадат настроение в стаята. Студените цветове са сини, зелени и лилави, докато топлите цветове са червени, оранжеви, жълти и розови.

Не-цветове

Не-цветове не се срещат на цветното колело, но все пак играят много важна роля в интериорния дизайн. Не-цветните са сивите, бежови, кафяви, бели и черни.

дограма врати щори

ЗНАЕТЕ ЛИ КАК ЦВЕТОВЕТЕ ПРОМЕНЯТ ВЪЗПРИЕМАНЕТО НИ НА ВЪТРЕШНИТЕ ПРОСТРАНСТВА?

 1. За да създадете усещане за простор в околната среда, най – добрият метод е да използвате светли цветове, които да отразяват естествената светлина и да правят повърхностите да изглеждат по – големи за очите.
 2. Боядисването на задната стена и тавана със същите по – тъмни цветове и оставянето на страничните стени по – светли ще направи пространството да изглежда по – широко и по – просторно. Това е техника, широко използвана за коридори или тесни стаи.
 3. Има моменти, когато понижаването на височината на тавана може да направи пространството по – приятно и да осигури приятно усещане. Когато го боядисвате в по – тъмен цвят от стените или оставяте видимата текстура на материала, тази характеристика ще създаде впечатлението, че таванът е по – нисък.
 4. От друга страна, когато идеята е стаята да изглежда по – компактна, по – малка и по – уютна, изборът на по – силни цветове на стенните може да работи добре. Те ще абсорбират по – голямата част от естествената светлина, създавайки усещане за затвореност, което може да бъде от полза за определени функции.
 5. В други ситуации за апартаменти с по – ниски тавани, боядисването на стените с по – тъмни цветове и оставянето на тавана в бяло създава чувство за по – голяма височина.
 6. Боядисването на двете противоположни странични стени в тъмни цветове и оставянето на фона и тавана в светли цветове ще направи пространството по – тясно за очите, подобрявайки пропорциите на стаите с небалансирани размери.
 7. Ако имате много голямо пространство в дома си, но искате да се усеща интимност, то тъмните тонове на задната стена и светли цветове другаде са вашето съчетание.
 8. За да подчертаете стената, се препоръчва да я запазите в по – светъл цвят, докато другите са в по – тъмен оттенък.
щори пердета Наварра

За цветовете в интериора и тяхното комбиниране са изписани хиляди статии и книги и винаги има какво още да се каже.

Може би основното, което трябва да знаете за да сътворите перфектния интериор у дома е значението на различните групи цветове, как оттенъкът, наситеността, нюанса и тоновете влияят върху начина по който възприемаме цветовете и как да създадете ефективна цветова палитра за вашия собствен дизайн. За домове, които имат отворени етажи е подходящо (но не задължително) да се използва един основен цвят. Ако обаче предпочитате малко разнообразие може да използвате различни цветове за различните помещения, като се съобразявате с линиите на видимост от едната стая до следващата. Визуалните връзки между помещенията имат приятен ефект от цветовата схема.

В ТЪРСЕНЕ НА ВДЪХНОВЕНИЕ

Разгледайте нашата галерия

ГАЛЕРИЯ