Продължете към съдържанието

ПЕРДЕТА И ЗАВЕСИ В ИНТЕРИОРА

Каква е разликата между пердета и завеси, има ли изобщо такава? – Да!

Пердетата се изработват от прозрачни или полупрозрачни текстили, a завесите са от плътни тъкани, все по-често всички ги наричаме с общото „определение“ пердета.

От дълги години пердета и завесите са използвани с цел засенчване на помещенията, но днес предвид множеството продукти за тази цел (различни модели вътрешни и външни щори, сенници и др.) имат все по-голяма конкуренция, която явно не ги „плаши“. От десетилетия завесите и пердетата красят интериора в домовете както на изтънчени аристократи, така и тези на обикновения човек. Днес те все още са в челните позиции на класацията за декорация в интериора, използват се за създаване на подходяща атмосфера за всяка стая както в дома, така и на работното място, дори и в училища, детски градини и други помещения с обществено значение.

За историята и значението на пердетата и завесите са изписани множество статии, казани са хиляди неща, днес няма какво ново да добавим, но ще се опитаме да представим основните точки при евентуалния избор на пердета и завеси в интериора.

Във все повече интериорни решения се избират пердетата и завесите за да се завърши визията на стаята, много дизайнери предпочитат да поставят пердета и завеси или да ги комбинират с щори за да придадат елегантен вид на помещенията.

Не е нужно да се съветвате със специалисти или да сте запознати с множеството термини и правила за пердетата и завесите, можете да изберете сами това което е подходящо за вашия дом, като знаете няколко важни моменти при избора и комбинацията им.

КОМБИНАЦИИ НА ЦВЕТОВЕ И ТЪКАНИ

Днес на пазара се предлага огромен избор от тъкани, такива който съдържат различни количества памук или дори 100% съдържащи памук или лен. Съвременния човек, предвид натовареното ежедневие и множеството си ангажименти, все по-често избира от всички варианти, този който изисква най-малко време и усили за поддръжка. Ето защо все повече от предлаганите текстили за завеси и пердета са изработени изцяло от полиестер. Тъканите от полиестер се перат в пералня (при ниски градуси), гладят се лесно, а дори може да се закачат и без гладене, защото вече на пазара можете да намерите платове, които са почти немачкаеми.

 

Когато избираме текстила за пердетата и завесите си е хубаво да се спрем на подобни, еднакви или близки текстури, така ще получим класическа визия в помещението и ще сте сигурни, че двете ще се съчетаят идеално. Разбира се ако избере различни материи за завесите и пердетата, това не значи, че няма да получите желания ефект.

Обикновено завесите са в по-тъмни цветове от пердетата, но също много елегантна визия може да се получи и когато са в еднакви нюанси. С избора на по-силен или ярък цвят можете да добавите желания акцент в интериора. Ако търсите изчистен и стилен вид можете да се спрете на по-тъмен нюанс за завесите, но в същата цветова гама. Можете да съчетавате цветовете с останалите багри в помещението, но и можете да изберете коренно различен цвят с цел да поставите акцент в помещението, всичко е въпрос на личен избор и вкус.

КОМБИНАЦИЯ НА ЩОРИ С ПЕРДЕТА

Все по-често когато търсим решение за засенчване в къщи попадаме на предложения за различни модели щори. В този момент възниква въпроса „подходяща ли е комбинацията на щори с пердета или завеси?“ Отговорът е ДА!. Можете да комбинирате различните модели щори (руло, плисе, римски, хоризонтални) както с пердета, така и със завеси, спестявайки място около прозореца, а също и време за поддръжка, тъй като повечето щори се изработват с антистатични текстили и лесно се почистват с прахосмукачка и влажна кърпа. Така възниква следващият въпрос: „как да съчетаваме щорите с пердета или завеси?“ – Отговора е много простичък, вие решавате, в зависимост от ефекта и засенчването, което търсите.

Не се колебайте, не вземайте решение защото такова е общото мнение, направете своето кътче такова каквото ще ви радва всеки миг.

ЗА ВСЯКА СТАЯ ЛИ СА НЕОБХОДИМИ ПЕРДЕТА И ЗАВЕСИ?

Не винаги е нужно да слагате пердета и завеси, можете да сложите само пердета във всекидневната, ако обаче ви е нужно да затъмните или да постигнете така необходимото ни вече уединение, то тогава ще е добре да сложите завеси. Може да сложите и само завеси, които да пускате когато искате да не се нарушава личното ви пространство от външни погледи. За спалнята много плътните завеси са най-доброто решение и най-честият избор. Както вече казахме, вие избирате, това което смятате за подходящо и го правите така както смятате за най-ефективно за вашата личност и среда.

КАКВИ СА РАЗМЕРИТЕ И КАК ДА ИЗБЕРЕМ?

Когато вече сме решили и сме се спрели на пердета и завеси, избрали сме платовете и цветовете, които подхождат на интериора ни, възникват нови въпроси: „какви са подходящите размерите?“; „как да преценя каква да е височината?“; „как да си взема размерите?“; „как да изчисля необходимото количество плат?“.

Най-лесното решение е просто да потърсим подходящ консултант и да получим необходимото  съдействие. Но все пак ще отговорим кратко на тези въпроси, така че да знаете основните етапи при покупка на пердета и завеси, когато потърсим помощ от специалист.

И така:

„ КАКВИ СА ПОДХОДЯЩИТЕ РАЗМЕРИ? “

– тук отговорът е че подходящи са тези, с които ще         получите желаната визия в интериора и също така ще са най-практични за вас при ежедневната им експлоатация.

„КАК ДА ИЗБЕРЕМ КАКВА ДА Е ВИСОЧИНАТА?“

– ако няма ограничение заради мебели или други конструктивни пречки, то най-доброто решение е пердетата и завесите да са до пода. Като тук отново всеки сам избира колко до пода, може да е на 2-3 см. от пода (което е най-честото решение), може да опира точно в пода, а може и да е доста по-дълко и да се „разлива“ по пода. Ако сме ограничени по някаква причина и завесите и пердетата ни трябва да са по-къси, то тогава избираме съобразявайки се с ограниченията. Тук височината може да е до нивото на перваза, на 5-10 см. под перваза, до радиатора и т.н.

„КАК ДА ИЗЧИСЛЯ НЕОБХОДИМОТО КОЛИЧЕСТВО ПЛАТ?“

– тук вече с точност ще получите отговор в магазина където ще поръчвате новите си пердета и завеси. Но все пак основното правило е: ширината на готовото перде се умножава по набора му (1.5; 2.0; ... 3.0 и тн.) и се добавят около 20-тина см. за разкрой и подгъви. Стандартно или най-често предпочитаният набор за пердетата е 2.0, а за завесите 1.5.

И така сега вече сте готови да изберете найкрасивите пердета и завеси или щори за своя интериор.