Продължете към съдържанието

РИМСКИТЕ ЩОРИ – изтънченост и стил за всеки дом!

Римски щори

Прозорците са важна част от стаята, както функционално, така и дизайнерски. Те трябва да осигуряват максимално количество естествена светлина на помещението. Ние от НАВАРРА ООД можем да ви помогнем да направите дома си по-светъл с разнообразието от дограми, които предлагаме, а с богатия асортимент от щори при нас ще съумеете да регулирате светлината както решите. Щорите ви позволяват да подчертаете прозорците спрямо декора и цвета на стаята. Римските са били използвани с точно тази цел от векове.  

Искате ли да разберете повече за историята и еволюцията на римските щори? Ако да – нашата статия е точно за вас.

История на римските щори

Началото на римските щори

Твърди се, че римските щори са създадени с цел да предпазят домовете  на жителите на древен Рим от прахта във въздуха, чието количество се увеличава многократно  след започването на строителството на Колизеума преди повече от 2000 години. Преди това римляните слагали влажни  кърпи пред прозорците си, които тогава са били без стъкло, за да предпазят домовете си от праха. Като потенциално решение измислили покритие за прозорец, направено от леки ленти от плат – т.нар. римска щора.

И така римските щори осигуряват просто решение на често срещан проблем и тяхното използване бързо се разпространява в Римската империя. Освен, че предпазвали от прах, те спомогали и за засенчването на домовете от горещите слънчеви лъчи през средиземноморско лято.

Еволюция на римските щори

Въпреки че римските щори са създадени по функционални причини, скоро те стават като акцент в декора. Така този вид щора еволюира през годините и днес се изработва от различни текстилни материали в изключително голямо разнообразие от цветове и шарки.

Днес римските щори имат и различни видове механизм за управление, като могат да се монтират, както директно на дограмата, така и на стената или тавана. От тогава има редица промени в основния дизайн на римската щора, но основният принципът остава същият.

За кои стаи можете да ги използвате?

Гъвкавостта на римските щори ни позволява да ги използваме в абсолютно всяка стая. Можете да използвате различни тъкани за различните стаи, в зависимост от количеството слънчева светлина, идваща от прозорците. Те могат да оформят прозорците ви по – добре от повечето руло, вертикални или венециански щори.

щори Наварра

Римските щори осигуряват подходящо засенчване на помещенията и изглеждат уютно, ето защо могат да се използват като чудесно допълнение за всяка стая в жилището – дневни, спални, кабинети и т.н. Те осигуряват професионален декор и за офиси и конферентни зали. Въпреки че римските щори са древно обзавеждане, те са вечни за използване и биха изглеждали невероятно във всяка стая.

Могат ли да се използват в кухни?

 

Кухненските щори попиват освен прах, миризми и мазнини върху себе си, ето защо е изключително важно да изберем тъкъни които да може да се почистват лесно и често. 

щори Наварра

За изработката на римските щори се използват традиционни текстили, които спокойно могат да се свалят и да се перат в перална машина, което прави този вид щори изключително подходящи за кухнята. Препоръчително е да използвате полиестерни и памучни смеси или 100% полиестерни тъкани за тези помещения, тъй като те се почистват лесно и могат да се перат често. 

Римските щори в интериора

КОМБИНИРАЙТЕ СМЕЛО ИЛИ АКЦЕНТИРАЙТЕ С ЦВЕТОВЕТЕ НА ЩОРИТЕ​

текстил за щори и пердета
текстили за пердета и римски щори

Нека не забравяме, че цветовете и цветовите комбинации в интериора пряко въздействат върху емоциите на всеки, така че избора на цвят е важен не само за вида на стаята, но и за всички които ще я посещават. Използването на щори на райета може да направи стаята ви да изглежда по-дълга или по-висока, отколкото е в действителност. Така например, ако имате хол с висок таван, използването на римски щори с хоризонтални ивици може да подчертае височината на тавана. 

Контрастните цветови тонове на щорите с вашия декор са най-лесният трик в интериорния дизайн, с който може да се получи перфектен съвременен вид на всяка стая. 

Светлите цветове правят стаята да изглежда по-просторна, като й придават излъчване на топлота и уют.

шори Наварра ООД

Римските щори са чудесен избор, ако искате да постигнете класически, но също модерен и елегантен стил в интериора.Те са превъзходна алтернатива на завесите, запазващи класическата мекота, но придаващи по – актуален стил. Те могат да се комбинира много успешно с пердета или завеси, като по този начин създават префектната атмосфера за вас и вашето семейство.

В търсене на вдъхновение разгледайте нашата галерия.