Продължете към съдържанието

ИНТЕРИОРНИ ВРАТИ – КАК ДА ИЗБЕРЕМ НАЙ- ПОДХОДЯЩИТЕ ЗА НАС?!

Интериорните врати оказват значително влияне на това как изглежда вашият дом. Те са свързващият елемент в интериора. Ето защо правилният избор на врата е много важен. Има няколко основни етапа в избора на вътрешни врати, в тази статия ще се опитаме да опишем накратко всеки от тях, така че да бъдем максимално полезни на всеки, който изпитва затруднение, когато трябва да реши „каква е подходящата врата за мен?“

КАКЪВ СТИЛ ДА Е ИНТЕРИОРНАТА ВРАТА?

Изборът на модел за интериорна врата зависи най – вече от стаята, за която е предвидена. Така например, за банята и спалнята не е подходящ модел с голямо стъкло (особено ако е прозрачно), все пак това са стаи в които търсим уединение и лично пространство. За тези стаи най – подходящи са плътни врати или такива с малки матирани стъкла. Вратите със стъкло са добър избор за всички останали помещения особено когато в коридора няма достатъчно естествена светлина.

КАКЪВ ДА Е ЦВЕТА Й?

Тук вече можете да проявите много въображение. Цвета на интериорната врата може да е в тон с цвета на стените или пък в контраст с тях. Може да изберете цвета на мебелите и вратите да са в един нюанс. Разбира се да не забравяме и пода, когато избираме цвета на вратата. Ти решаваш, коя комбинация би радвала окото ти всеки ден.

КАКЪВ ПЪЛНЕЖ ДА ИМА?

Пълнежа на интериорната врата е елемент, на който никой не обръща внимание защото не го вижда, но той е много важна част при избора на вратата, защото освен красива вътрешната врата трябва да е функционална и практична. Тук основният въпрос, на който трябва да си отговорите е колко добра изолация между помещенията искате да постигнете с врата, която ще сложите. Видовете пълнежи спрямо плътноста на пълнежа са:

  • Пчелна пита – пресован картон, направен под форма на пчелна пита. С този пълнеж крилото на вратата е най – леко. Това е бюджетно най – изготният избор.
  • Перфорирана дървесна плоскост – перфорирани плоскости от дървесни частици слепени със специални смоли по определена технология. Тук се постига добра стабилност на крилото и висока шумо- и топлоизолация.
  • Монолит – подсилени вертикални и хоризонтални елементи от масивен HDF материал свързани в стабилна сглобка. Този пълнеж е плътен и има високи шумо- и топлоизолационни харагтеристики, също така стабилността на вратата е много по – голяма спрямо тази при използването на другите два вида пълнеж.

ВРАТАТА ЗА БАНЯ – ОТ КАКЪВ МАТЕРИАЛ ДА Е?

За банята винаги най – подходящи са били алуминиевите врати, тъй като те имат  необходимата устойчивост на влага. Ако врата не е подложена на директен досег до вода може да се избере и стандартна интериорна врата с влагоустойчиво покритие. Огледалото на вратата за баня е едно добро решение защото така се постига илюзия за повече пространство.

ДРЪЖКАТА – ЕДИН МНОГО ВАЖЕН ДЕТАЙЛ!

Подбрани внимателно дръжките могат да бъдат бижуто на всяка стая. Дръжката е необходим аксесоар без който никоя интериорна врата не е завършена. При избора на дръжка за интериорната врата има два основни въпроса, които трябва да си зададаем, а именно:

1. „Каква форма искаме да е дръжката (кръгла, овална, квадратна, …)  и

2. Какъв цвят държка би подхождал на интериора ни?“

Всяка интериорна врата трябва да съответства на характера на дома ни и да придава класа и стил.  Макар и да ни се струва, че тя е незначителен елемент, трябва да знаем, че всъщност интериорната врата е детайл, който има съществена и функционална характеристика във всеки дом.